1. Home
  2. Advies
  3. Duurzaamheid in de Verfindustrie

Duurzaamheid in de Verfindustrie

Leestijd: 4 minuten



Termen zoals milieu, eco en duurzaamheid zijn de laatste jaren Hot Topic. Europa heeft hoge doelen gesteld betreft duurzaamheid. Zelfs als we het niet direct merken werken wij als inwoners van Europa allen toe naar een beter milieu en duurzamer leefklimaat. Denk maar aan papieren zakjes bij de groente- en fruitafdeling, geen plastic zakken meer bij elke aankoop in winkels, LED lampen als alternatief voor gloeilampen, etc. Zo is er bijvoorbeeld vanuit Europa het doel om voor 2030 te zorgen dat alle gebouwen duurzaam zijn. Dit streven heeft natuurlijk ook invloed op de verfindustrie.

Schadelijke bestanddelen in verf.

Verfproducten kunnen namelijk grondstoffen en chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals vluchtige organische stoffen (VOS), andere oplosmiddelen, bindmiddelen, conserveermiddelen en pigmenten.

CO2 uitstoot.

heb je natuurlijk last van CO2 uitstoot door vervaardiging en vervoer van verfproducten. Zo behoort elk Europees bedrijf zich ook te houden aan de Europese regelgevingen betreft het milieu en het werken met chemische stoffen. Grote bedrijven zoals PPG Industries en AkzoNobel maken hierin al grote stappen en hebben duidelijke doelen gesteld om de duurzaamheid in hun bedrijfsvoering en producten door te voeren.

Verkleinen van ecologische voetafdruk.

Zo streven deze bedrijven -waar bijvoorbeeld merken zoals Sikkens, Sigma, Histor en Flexa onder vallen- naar het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Door middel van het verminderen van CO2 uitstoot, minder gebruik van energie en het verminderen van afval tijdens productie. Daarnaast is er veel ruimte voor innovatie op het gebied van het ontwikkelen van milieuvriendelijke technologieën en nauwe samenwerking met partners om meer te doen op een ecologisch verantwoorde manier.

Wat kun jij doen?

Natuurlijk kun je als professioneel of particulier schilder zelf ook een hoop doen om het milieu een handje te helpen. Sommige verven en coatings bevatten namelijk als oplosmiddel vluchtige organische stoffen (VOS of VOC), zoals bijvoorbeeld terpentine. Vluchtige Organische Stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

Welke afweging maak je?

Vaak kiezen mensen als milieuvriendelijkere keuze voor een verf met een watergedragen basis. Het klopt dat watergedragen verf geen VOS bevat, maar er kunnen alsnog schadelijke stoffen in zitten. In de verfindustrie is er een constante ontwikkeling gaande om de impact van verf op het milieu te verminderen. Bij die ontwikkeling is er wel oog om dezelfde hoogstaande kwaliteit te blijven bieden. Met kwalitatief hoogwaardige heb je immers minder snel onderhoud. Daarnaast bevat hoogkwalitatieve verf vaak een goede dekking en heb je dus minder verf nodig. Ook kan verf de duurzaamheid van het onderliggende materiaal verlengen, zoals bijvoorbeeld bij hout en metaal.

Kwasten op de juiste manier schoonmaken.

Wanneer je besluit verfproducten te gebruiken doe je er goed aan om in alle gevallen nooit je gebruikte gereedschap onder de kraan schoon te maken. Zeker wanneer je terpentine gebruikt is het beter je kwasten in een potje te doen met terpentine en dit vervolgens volledig te laten indrogen. Wanneer je resten van verf of coating over hebt kun je dit weggooien door gebruik te maken van een Chemisch Afval Verzamelpunt.

Watergedragen verf.

Waterverdunbare verf is vaak de meest milieuvriendelijke optie als het gaat om verfproducten. Binnenshuis is het gangbaar om altijd watergedragen producten te gebruiken. Schilders mogen sinds het jaar 2000 veelal niet eens meer terpentinegedragen producten binnenshuis gebruiken. Buitenshuis is het vaak ook mogelijk om watergedragen producten te gebruiken, echter heb je dan wel veel sneller onderhoud. Dit is een afweging die je als professionele of particuliere schilder kunt maken.

Let op keurmerken.

Je kunt ook letten op de keurmerken die er voor verfproducten zijn, zoals; het DUBOkeur milieukeurmerk, Ecolabel Europe en het BREAAM Certificaat. Zo kun je er zeker van zijn dat de producten aandachtig zijn getest en een milieuvriendelijkere keuze is.

Milieuvriendelijkere keuzes van Sikkens.

Zo bevatten alle watergedragen Sikkens producten (AkzoNobel) het BREAAM Milieukeurmerk. Dit is een certificaat om de duurzaamheid in de vastgoed te beoordelen, en daarmede dus ook de gebruikte verfproducten. Watergegedragen Sikkens verven zijn bijvoorbeeld alle Rubbol BL lakken, de watergedragen Sikkens Cetol houtlakken en de Sikkens Alpha watergedragen muurverven.

Minder impact op het milieu met Sigma Coatings.

PPG Industries, en daarmee dus ook Sigma Coatings, heeft het Europese Ecolabel. Dit is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten, met als doel een duurzamere productie en consumptie teweeg te brengen. Daarnaast zijn meerdere watergedragen Sigma producten ook nog eens voorzien van het DUBOkeur milieukeurmerk. Dit keurmerk geeft aan de gebruikte producten in de bouw een mindere impact op het milieu hebben. Zo zijn de Sigma S2U Nova en Nova Spray lakken voorzien van het DUBOkeurmerk en zijn er ook vele binnenmuurverven, zoals Sigma Air Pure, Sigmatex Superlatex, Sigma Stainaway en Sigmacryl Universal Matt voorzien van dit milieukeurmerk. Daarnaast is ook nog een buitenmuurverf voorzien van het DUBOkeurmerk, namelijk Sigma Siloxan Topcoat Matt.

Zo zie je maar dat er óók in de verfindustrie ontwikkelingen gaande zijn en dat jij als consument hier al gebruik van kunt maken! Bij Kleuro hebben wij meerdere producten in het assortiment om je te helpen een milieuvriendelijkere keuze te maken!