1. Home
  2. Advies
  3. Meubels opknappen met krijtverf

Meubels opknappen met krijtverf

Leestijd: 7 minuten


We hebben allemaal wel een meubel in ons huis staan dat een opknapbeurt kan gebruiken. Misschien heb je wel een leuk oud tafeltje ergens op de kop getikt of heb je een erfstuk gekregen waar je niet goed weet wat je ermee aan moet. Met een frisse lik krijtverf geef je een houten meubel weer een heel nieuw leven! Ga je voor die vintage look, of wil je een mooi strak kalkmat resultaat? Met krijtverf kun je vele kanten op.

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een verf waaraan een hoge concentratie pigmenten en kalk is toegevoegd. Dit geeft een prachtig mat en poederig resultaat. Mensen kiezen vaak voor krijtverf op meubels als ze op zoek zijn naar een vintage of landelijke uitstraling. Krijtverf geeft namelijk een zachte en sfeervolle uitstraling. Ideaal voor wanneer je meer gezelligheid en sfeer in je huis wilt toepassen. Krijtverf is altijd op waterbasis en gemakkelijk in gebruik. In dat geval kun je de matte verf onverdund aanbrengen, maar ook gemakkelijk verdunnen met wat water en zo verschillende effecten behalen.

Verschillende effecten met krijtverf.

Je kunt met krijtverf door verschillende technieken allerlei resultaten behalen. Door gebruik van een kwast zul je een streperig effect zien. Maar ook de manier hoe je de verf zelf aanbrengt geeft sfeervolle resultaten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een white-wash effect? Met krijtverf kun je zo’n mooi white-wash effect behalen, maar ook een brocante verouderde look. Dankzij de hoeveelheid pigmenten in krijtverf kun je het ook geheel dekkend aanbrengen. Een echt voordeel van krijtverf is wel hoe makkelijk het in gebruik is en hoe hoeveel kanten je ermee op kunt.

Waar breng je krijtverf mee aan?

Hoe je krijtverf aanbrengt heeft sterke invloed op het uiteindelijk resultaat. En dat is nou juist het leuke van krijtverf! Krijtverf hoef je niet altijd even netjes en secuur aan te brengen. Je kunt het bijvoorbeeld aanbrengen met een korte brede kwast, een stugge kortharige kwast of een blokkwast. Wanneer je die matte poederige uitstraling helemaal dekkend wilt kun je het zelfs aanbrengen met een viltroller.

Krijtverf op hout.

Wanneer je krijtverf wilt gaan gebruiken is het handig om vooraf te weten waarmee het hout is behandeld. Op hout kan een oude verf- of beitslaag zitten. Ook kan het hout zijn behandeld met een was of olie. Verf en beits zijn gemakkelijk met het oog te zien. Maar om te controleren of je meubel met was of olie is behandeld kun je eerst even een druppeltje terpentine op je meubel aanbrengen. Als dit licht kleurt houdt dit in dat er een was of olie laag zit op je meubel. Ook kun je een stukje schuren met schuurpapier. Wanneer het schuurpapier volloopt zit er een vettige laag op je hout.

Oude lagen op hout verwijderen.

Oude was- en olielagen kun je verwijderen met Timberex Olie & Wax Verwijderaar. Wil je ook oude verflagen verwijderen van je houten meubel? Meestal kun je deze gewoon laten zitten en daar overheen schilderen, maar om met een schone lei te beginnen kun je ook oude verflagen afhalen met een verfafbijtmiddel. Met krijtverf is het zeer belangrijk dat er echt geen vet meer op je meubel zit. Dus maak je meubel ook altijd goed schoon met een ontvettend reinigingsmiddel.

Hout opschuren.

Na het schoonmaken en eventueel oude lagen verwijderen komt het schuren. Als je merkt dat je schuurpapier nog snel vies wordt kan dit een teken zijn dat nog niet alle waslagen verwijderd zijn. Een meest gladde ondergrond behaal je door altijd met de nerfrichting mee te schuren. Je kunt beginnen met een grovere korrel in 80p en eindigen met een fijnere korrel in 220p. Krijtverf hecht beter op een iets ruwere, poreuze ondergrond. Het voordeel van 3m 734 Wet or Dry is dat je dit schuurpapier ook nat kunt gebruiken en je zo minder last van stof hebt. Toch droog geschuurd? Maak je meubel stofvrij en neem het daarna weer af met een ontvettend reinigingsmiddel. Laat je meubel goed drogen.

Doorschuren.

In tegenstelling tot het hout opschuren vóór je krijtverf aanbrengt kun je de verflaag naderhand zelf ook opschuren. Met krijtverf geverfde meubels opschuren is zeer populair. We noemen dit doorschuren. Het is een handige techniek als je meubels zo’n verouderde, vintage uitstraling wilt geven. Het is ook nog eens gemakkelijk te doen, dus dat maakt een meubel verven met krijtverf een foolproof ervaring!

Effect 1: Twee kleuren krijtverf doorschuren.

Voor dit effect kies je 2 contrasterende kleuren. Het beste effect krijg je als je voor een donkere en een lichte kleur gaat. De eerste laag schilder je in de kleur die je onderop wilt en die straks tevoorschijn komt tijdens het schuren. Zet de verf ruim op in kruislingse bewegingen. Het helpt als je tijdens het aanbrengen de verf in het hout duwt. Maak je geen zorgen of je het wel netjes aanbrengt. Bij deze techniek is het juist leuk als je de kwaststrepen duidelijk ziet. Als deze eerste verflaag volledig droog is kun je de volgende verflaag in de andere kleur aanbrengen. Dit breng je net zo aan als de voorgaande kleur; niet te secuur. Deze laag ga je straks ook schuren, dus een volledige dekking is hierbij minder belangrijk en draagt juist bij aan de charme. Wanneer ook deze laag helemaal droog is komt het leuke gedeelte: het doorschuren. Voor een oude, verweerde look schuur je met een fijn schuurpapiertje langs randen en hoeken. Ook op de vlakke delen kun je sommige plekken licht opschuren. Hoever je gaat tijdens het doorschuren hangt helemaal af van welke uitstraling je wilt. Neem tijdens het schuren regelmatig even afstand van je object om het geheel te zien.

Tip: Giet krijtverf altijd over in een kleinere verfbak of beker en doe de deksel weer op de pot. Krijtverf heeft een overwegend natuurlijke samenstelling en is op waterbasis. Hierdoor kan het water snel verdampen en de verf gaan indikken.

Effect 2: Vintage look met alleen een kwast.

Als je wilt dat het hout op sommige plekken zichtbaar blijft is dit de techniek voor jou! Om gemakkelijk dit effect te behalen is een handig trucje om een kaars op sommige plekken te gebruiken. Wrijf met de kaars op de plekken waar je niet wilt dat krijtverf zich hecht. Het vet in de kaars zorgt voor een beschermlaagje en dit maakt straks het proces van opschuren stukken makkelijker! Daarna kun je met je kwast naar keuze de krijtverf royaal opzetten. Ook bij deze techniek hoef je niet zuinig te zijn of te letten of je de krijtverf netjes aanbrengt. De lange halen en strepen van je kwast zijn juist de charme van krijtverf. Let wel even op dat je geen druipers krijgt. Na droging kun je met een schuurpapier in een fijne korrel bepaalde plekken weer blootleggen. Met een Sia Siavlies schuurspons heb je veel controle over het schuren, zonder dat de schuurkant volloopt. En met het handige kaarsvet trucje zul je merken dat dit heel makkelijk gaat!

Wist je dat krijtverf er nat heel anders uit ziet dan droog? Schrik niet! De kleur kan tijdens het verven veel donkerder zijn en tijdens de droging opeens een stuk lichter worden.


Effect 3: White-wash.

Voor een white-wash effect gebruik je sterk verdunde krijtverf. Dit kun je gewoon met water aanlengen. Je hoeft voor white-wash natuurlijk niet uitsluitend witte verf te gebruiken. Alle kleuren kun je met dit effect toepassen. Het mooiste resultaat krijg je wel als de ondergrond lichter of donkerder is dan de kleur van de krijtverf die je daarop gebruikt. Zo komt het white-wash effect straks het beste naar voren. Breng de verdunde krijtverf aan met een grote kwast en ga er met een droge niet-pluizende doek overheen terwijl de verf nog nat is. Afhankelijk van je wensen veeg je het meeste er weer van af, of laat je een groot deel van de verf zitten. Verf en veeg altijd met de nerf van het hout mee. Werk in kleine stukken per keer, dus bijvoorbeeld plank per plank. Zo voorkom je dat de verf al gaat opdrogen en dat je het straks niet meer goed weg kunt vegen. Je kunt ook meerdere lagen white-wash aanbrengen. Laat de verflagen tussendoor dan steeds goed drogen.

Effect 4: Egaal en dekkend.

Bij dit resultaat is een goeie dekking zeer belangrijk. Hier wil je echt niet dat onderliggend hout of verflagen zichtbaar zullen zijn. In dit geval kan het handig zijn om vooraf een primer te gebruiken. Een primer zorgt voor een nog betere hechting en een egaler resultaat. Histor One Grondverf kun je bijvoorbeeld ook laten mengen in de kleur van de daaropvolgende krijtverf. Zo weet je zeker dat je een mooi dekkend resultaat behaalt. Vervolgens kun je de krijtverf met een roller in hoog tempo aanbrengen. Krijtverf droogt snel en voor een egaal effect wil je zo min mogelijk strepen zien. Je kunt met een droge kwast navegen om strepen zoveel mogelijk te verwijderen. Ook dit doe je altijd in de richting van de houtnerf. Tijdens de droging zul je al de mooie kwaliteiten van de krijtverf naar voren zien komen. Het kan zijn dat je nog een tweede laag moet aanbrengen. Na droging heb je een prachtig poedermat meubel!

Afwerklaag krijtverf.

In de meeste gevallen kun je de meubels nu laten zoals ze zijn. Wanneer je een matte lak hebt gebruikt, zoals Flexa Pure Lak Mat zul je merken dat deze al een kras- en stootvast resultaat geeft. Maar bij een tafel kun je er bijvoorbeeld toch voor kiezen om nog een waslaag of topcoat over de krijtverf aan te brengen. Je raakt een tafel immers veel aan. Histor One Krijtverf is zo’n krijtverf die je naar wens ook nog met een waslaag kunt afwerken. CéPé Antique Wax komt ook nog eens in een mooi ouderwets potje, wat helemaal bijdraagt aan het vintage gevoel. Breng dit aan met een doek of kwast op een schone en stofvrije ondergrond. Even goed laten drogen en daarna uitwrijven met een droge doek. Ter onderhoud kun je dit eens in de zoveel tijd herhalen.

Welk meubel ga jij als eerste een make-over geven? Misschien krijg je de smaak wel te pakken en volgen er vele krijtverf opknapklusjes! Succes!