1. Home
  2. Advies
  3. Hoe kun je structuurverf verwijderen?

Hoe kun je structuurverf verwijderen?

Leestijd: 4 minuten


Decennialang waren muren met structuur zeer populair. En dit was niet voor niets. Met een structuurlaag op je muur kun je kleine oneffenheden op je muur verdoezelen en is vallen eventuele daarna gemaakte kleine beschadigingen aan de verflaag ook minder op. Bovendien ziet stucwerk er decoratief uit en kun je met structuur op je muur heel gemakkelijk sfeer creëren. Dit effect kun je soms al simpelweg behalen door een andere applicatiemethode te kiezen voor je muurverf, bijvoorbeeld door de structuurlatex in halve cirkels aan te brengen.

Verschillende soorten structuurverf.

Naast de applicatiemethode hangt het resultaat ook erg af van welk product er is gebruikt. Je kunt grof of fijner reliëf behalen afhankelijk van welke korrels er gebruikt zijn en hoeveel. Ook hoe de verf is aangebracht speelt hierin mee. Dit kan aangebracht zijn middels spuiten, muurverfroller of met een blokkwast. Zo geven sierpleisters, zoals granol, spachtelputz en rustiekputz vaak een grover resultaat en zijn deze vaak beter bestand tegen krassen en stoten. Daar is spackspuitwerk weer heel snel aan te brengen en heb je snel en mooi structuur op je muren. Het is wel zo dat het aanbrengen vaak een stuk gemakkelijker dan het weer verwijderen!

Toch liever een gladde muur?

Tegenwoordig zien we dat mensen steeds vaker terug willen naar egale muren. Maar wat doe je nou als je structuur op je muren hebt en je een strakke en egale finish wilt? Structuur is namelijk wel sterk afhankelijk van je smaak. En het verwijderen kan best een vervelend klusje zijn. Dus hoe pak je dit het beste aan?

Weg met die structuur!

Wat voor soort structuurverf zit er op je muur?

Allereerst is het handig om te weten hoe de structuur op je muur is gekomen. Een fijnere afwerking is vaak makkelijker zelf aan te pakken, een grovere structuur is een stuk tijdrovender met alsnog misschien niet helemaal het gewenste resultaat. Hoe je besluit de structuur op je muur aan te pakken is dus mede afhankelijk van hoe grof de structuur is. Bij sommige woningen zitten namelijk de lagen stucwerk al 30 tot 40 jaar op de wanden. Dit krijg je er niet zomaar weer vanaf.

Laten stuken of zelf verwijderen?

Bij grove sierpleisters is het advies eigenlijk altijd om deze over te laten stuken. Dit scheelt jou heel veel werk en ergernis en je bent ook nog eens verzekerd van het allerbeste, gladde en egale resultaat. Bij fijnere structuren kun je vaak al een net resultaat behalen door dit zelf aan te pakken.

Bescherm jezelf en je omgeving.

Aangezien alle manieren tijdrovend en veel vuil met zich meebrengen is het altijd belangrijk om zelf beschermende kleding te dragen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Zorg ook dat de ruimte goed is geventileerd.

Welke opties heb je om de structuur op je muur te verwijderen?

Stomen van de verflaag:

Met stoom kun je soms de verflaag week maken en zo de structuurverf afsteken met een plamuurmes. Vooral ietwat grovere korrels kun je dan zo proberen te verwijderen. Voor fijnere structuren is deze manier niet aan te raden. Je kunt dan namelijk sneller meer schade toebrengen aan de ondergrond. Voor het stomen kun je een behangstomer gebruiken.

Afsteken en schuren:

Deze methode wordt vaak gebruikt, maar is daarmee gelijk wel een zeer tijdrovende klus. Bovendien komt er bij deze aanpak zeer veel stof vrij. Dit moet je willen. Maar indien je deze klus zelf wilt aanpakken kun je met een straatklinker of baksteen de textuur op je muur schuren. Je kunt korrels ook afsteken met een plamuurmes of een verfkrabber. Grovere korrels zullen hiermee van de muur vallen. Daarna kun je de muur naschuren met een schuurmachine en schuurpapier met een korrel in 40 of 60p. Vervolgens kun je alsnog ervoor kiezen de muur te egaliseren, maar heb je het beginwerk in ieder geval al wel zelf gedaan!

Egaliseren:

Ondergronden die zijn behandelend met een fijnere structuurverf en ondergronden die al voorbehandeld zijn kun je behandelen met een egaliseerpasta. Alabastine Muurglad is hier een handig product voor. Dit is namelijk een kant-en-klaar pasta die uitstekend geschikt is voor het gladmaken van beschadigde en gestructureerde muren. Deze hoef je alleen maar goed te roeren, voordat je het besluit aan te brengen op de desbetreffende muur. Werk altijd op een schone en vetvrije muur.

Zet vervolgens de pasta royaal en verticaal op met de Alabastine Muurgladroller en rol deze horizontaal uit. Rol nogmaals verticaal na om daarna te egaliseren met een strijker. Hier kun je de Alabastine Muurgladstrijker voor gebruiken. Bij Kleuro worden deze samen in 1 pakket verkocht. Super handig! Begin onderaan met een lichte druk en strijk in lange banen. Voor het beste resultaat kun je een lichte overlap tussen de banen maken. Na 8 á 12 uur kun je de muur overschilderen met alle soorten muurverf en is de muur zelfs goed te behangen!

Wil je juíst structuur op je muur aanbrengen? Lees dan deze blogpost!