1. Home
  2. Advies
  3. Buitenmuur verven

Buitenmuur verven

Leestijd: 6 minuten


Een buitenmuur of gevel schilderen geeft direct een zeer imposant resultaat. Je kunt een huis of een gebouw zo een totaal andere uitstraling geven. Tegenwoordig komt buitenmuurverf in vele kleuren en kun je zo jouw smaak optimaal tot uiting laten komen. Maar een buitenmuurverf biedt natuurlijk ook meer, want je kunt er ook je gevel mee beschermen. Na verloop van tijd kan je buitenmuur namelijk gaan slijten. Dit kan gebeuren onder invloed van het weer, vocht, aangroei, carbonatatie of vuil. En dit wil je natuurlijk voorkomen! Gelukkig biedt een buitenmuurverf naast een mooie uitstraling ook optimale bescherming.

Voordat je een buitenmuur besluit te schilderen…

Wanneer je een buitenmuur wilt schilderen is het handig om eerst te inventariseren met wat voor muur je te maken hebt, welke wensen je hebt en welke verf je het beste hiervoor kunt kiezen. Je kunt in deze blog meer lezen over de verschillende soorten buitenmuurverven en waar je allemaal aan kunt denken. Heb je dit voorwerk al gedaan? Dan ben je gereed om aan de slag te gaan!

Hoeveelheid muurverf berekenen.

Om te voorkomen dat je zonder verf komt te zitten is het belangrijk om vooraf genoeg buitenmuurverf in te slaan. Dit kun je doen door vooraf te berekenen hoeveel verf je nodig hebt.

Op onze website kun je bij elk verfproduct vooraf zien wat het rendement is. Het rendement geeft aan hoeveel vierkante meter je kunt schilderen met 1 liter verf. Dit rendement is altijd afhankelijk van de te schilderen ondergrond. Het is dus slim om je berekening altijd wat ruimer te nemen, zodat je niet zonder verf komt te zitten! Maar hoe bereken je dit?

Met dit handige stappenplan bereken je makkelijk hoeveel verf je nodig hebt.

  • Stap 1.
    Meet de breedte en de hoogte van de muren op. Vermenigvuldig deze hoogte met de breedte. Dit is vervolgens de oppervlakte van de muur.
  • Stap 2.
    Een buitenmuur of gevel bevat meestal ook ramen en deuren. Deze tellen niet mee voor je totale oppervlakte. Meet daarom op dezelfde manier ook je ramen en deuren. Dit getal kun je vervolgens dan weer van de totale oppervlakte afhalen.
  • Stap 3.
    Als het goed is heb je nu een totaal oppervlakte. Buitenmuur- of gevelverf breng je altijd aan in tenminste 2 lagen. Om altijd genoeg verf te hebben vermenigvuldig je dit totaal oppervlakte 2 maal.
  • Stap 4.
    Stel je eindigt met een totaal oppervlakte van 70 vierkante meter en je ziet dat het verbruik bij een product 6 m² per liter is. Dan weet je dat je minstens 12 liter nodig hebt om het hele oppervlak te kunnen schilderen. Potten buitenmuurverf zijn meestal handig verkrijgbaar in meerdere inhoudsmaten. Zo weet je dat je altijd voldoende verf kunt inslaan!

Een buitenmuur verven

Buiten is het belangrijk dat een muurverf beschermt tegen het weer, aangroei en vocht. Daarom is het belangrijk dat je muurverf van een hoge kwaliteit is. Zo heb je de hoogste garantie dat je muurverf een prachtig resultaat geeft met een uitzonderlijke duurzaamheid.

Een hoogkwalitatieve buitenmuurverf:

  • hecht goed;
  • heeft een hoge dekkracht;
  • is zeer weervast;
  • is zeer kleurvast (ook onder invloed van de zon);
  • is weinig vuilaanhechtend en makkelijk schoon te maken;
  • en is gemakkelijk te verwerken.

Een hoogkwalitatieve verf scheelt jou veel tijd en moeite. Hoe je dit vervolgens aanbrengt speelt natuurlijk ook mee in het uiteindelijke resultaat. Daarom geven wij jou deze handige tips! Zo ben je verzekerd van een mooi resultaat en optimale duurzaamheid.

Bereid de muur goed voor

Dan begint nu het echte werk. Een muurverf hecht het beste op een schone basis. In wat voor staat is je muur? Heb je te maken met oude loszittende muurverf? Is je muur volledig kaal en is dit bijvoorbeeld beton, baksteen of gips?

Loszittende verf kun je het beste weghalen met een staalborstel. Haal hiervoor natuurlijk eerst alle tuinmeubels, plantenpotten en alles wat in de weg staat weg. Maak je muur goed schoon. Dit kun je doen met een borstel en schoon water, maar een hogedrukreiniger werkt in dit geval ook erg goed.

Tip: Laat een muur altijd goed drogen. Met het gebruik van een hogedrukreiniger kan dit soms wel een week duren.

Repareer gaten en scheuren

Gaten en scheuren in je muur kunnen voor problemen gaan zorgen. Bovendien is het resultaat natuurlijk minder mooi als je hier vervolgens ook nog muurverf over gaat aanbrengen. Controleer bijvoorbeeld daarom ook altijd op een bakstenen muur of de voegen nog in goede staat zijn. Dit kun je doen door loszittend voegsel weg te krabben. Deze kun je vervolgens opnieuw voegen. Gaten en scheuren zijn op te vullen met een gebruiksklaar semi-lichtgewicht vulmiddel voor scheuren en gaten, zoals Polyfilla Pro F220.

Bescherm de omgeving en plak af

Muurverf hoort op een muur en natuurlijk niet op de grond, je deuren of kozijnen. Dek daarom je buitentegels, klinkers, terras of oprit af met een afdekvlies. Kozijnen, ramen en deuren kun je afplakken met een afdekzeil en UV-bestendige afplaktape, zoals Kip Fineline tape washi-tec 3307. Maak je ook gebruik van een ladder of steiger? Zorg ook dat deze altijd goed stevig staat!

Breng een impregneer-, voorstrijk- of fixeermiddel aan.

Of dit nodig is hangt af van je muur of gevel. Heb je bijvoorbeeld een kale muur of zit er nog een volledig intacte verflaag op? Door je muur voor te behandelen met het juiste product kun je een betere hechting van de muurverf krijgen en ook kleurbontheid voorkomen. Een kale muur behandel je altijd met een goed voorstrijkmiddel, zoals bijvoorbeeld met Sigma Façade Prim Aqua. Dit is een dekkende grondlaag die je kunt gebruiken op licht tot matig zuigende ondergronden en ook kunt toepassen op bestaande muurverflagen.

Het aanbrengen van muurverf op de buitenmuur of gevel.

Maak je verf gereed voor je schilderklus

Nadat je de voorstrijklaag goed hebt laten drogen kun je met de buitenmuurverf aan de slag. Roer voor gebruik je verf goed door met een roerhoutje. Zo verdeel je de bestanddelen en pigmenten goed door elkaar. Deze verf kun je overgieten in een verfemmer met verdeelrooster.

Gereedschap

Schilder eerst met een kwast langs de randen die je hebt afgeplakt met tape. Een ronde kwast zoals Anza Diamond Aqua heeft een goede verfopname en geeft geleidelijk verf af voor een optimale dekking. Voor grotere oppervlaktes kun je het beste een muurverfroller gebruiken. Afhankelijk van je ondergrond kun je kiezen voor een microvezelroller die geschikt is voor grove ondergronden of gladde ondergronden. Vergeet ook niet een verlengsteel, zodat je overal goed bij kunt!

Schilder je gevel of buitenmuur

Je kunt de muurverf het beste aanbrengen door je muur in denkbeeldige vlakken te zien. Breng je muurverf per vlak aan en werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Met een hoogkwalitatieve verf heb je minimaal kans op baanvorming, maar zorg voor een egaal resultaat altijd dat de vlakken goed in elkaar overlopen.

Na je schilderklus

Houd altijd de droogtijd van je buitenmuurverf aan voordat je een volgende laag aanbrengt. Trek dus ook altijd voldoende tijd uit om rustig je gevel te schilderen. Ben je klaar met het schilderen van je buitenmuur of gevel? Verwijder dan de tape wanneer de verf nog nat is. Zo voorkom je schade aan de verflaag. Verfspetters kun je even snel wegpoetsen met een vochtige doek.

Gebruikte kwasten kun je heel handig voor hergebruik bewaren in een herbruikbare Goudhaantje Brushkeeper. Je kunt ze zo gerust zo'n 4 dagen bewaren om weer opnieuw te gebruiken. Heb je nog verf over? Deze kun je veelal nog een jaar bewaren. Handig voor touch-ups!