1. Home
  2. Advies
  3. Hoe verf je een trap?

Hoe verf je een trap?

Leestijd: 5 minuten


Een trap kan een flinke impact maken in je interieur. Meestal neemt een trap veel ruimte in en neemt het dus ook veel van je blikveld in beslag. Vaak vind je een trap in de hal, maar soms staat deze in de woonkamer. De meeste woningen zijn voorzien van een houten trap en gelukkig is dit een duurzaam materiaal dat gemakkelijk op te knappen is! Het komt zelden voor dat een houten trap volledig vervangen moet worden, wel moet een trap goed onderhouden worden. Door de trap netjes op te knappen is het mogelijk om zeer gemakkelijk een groots effect te behalen.

Waar moet een traplak aan voldoen?

Waarmee je de trap besluit op te knappen moet de trap natuurlijk wel aan een paar eisen voldoen. Je loopt immers elke dag op een trap, dus deze moet lang zijn verzorgde uitstraling behouden. Een lak die resistent is tegen huidvet, krassen, stoten en slijtage is een must! Bovendien kun je met schilderwerk de houten trap beschermen en de duurzaamheid verlengen.

Geheel andere uitstraling met lakverf!

Door het kiezen van een lakverf voor je trap kun je regelmatig van kleur en uitstraling veranderen. Ben je de huidige kleur van je trap zat? Verf dan je trap en je gehele interieur ziet er weer anders uit! Een trap is immers het visitekaartje in je hal en kan ook een zeer prominente plaats innemen in je woonkamer.

Kwaliteit en prijsklasse.

Gelukkig hebben wij bij Kleuro meerdere producten waarmee je je houten trap heel goed kunt aanpakken in meerdere prijsklassen. Wanneer je voor een hogere prijsklasse kiest denk je misschien meer kwijt te zijn, maar kun je vaak sneller een dekkend resultaat behalen. Hierdoor heb je minder product nodig en kun je een duurzamer resultaat behalen waar je vele jaren van kunt genieten.

Maar hoe pak je dit nu aan? Welke verf kies je dan? En wat heb je verder allemaal nodig?

Begin met een goeie basis.

Allereerst is het handig om te bepalen of je op kaal hout werkt, of dat je op een bestaande verflaag werkt. Wanneer je op een bestaande verflaag wilt werken is het belangrijk om eerst de eventuele traplopers of tredebedekkingen er af te halen. Achtergebleven lijmresten kun je wegkrabben en verwijderen met een lijmverwijderaar, zoals de Alabastine Super Vloerlijm Afbijt. Eventuele loszittende verflagen kun je ook wegkrabben. Plak vervolgens de trap netjes af en maak gebruik van een stucloper of afdekfolie op plekken waar je geen verfspatten wilt.

Ontvet en maak schoon.

Maak daarna de trap goed schoon met een ontvettend reinigingsmiddel in warm water en een spons. Om hout te ontvetten werkt Polyfilla S600 reinigingsmiddel erg goed. Spoel dit na met een schone spons en schoon water.

Schuren maar!

Daarna kun je gaan schuren. Dit is een zeer belangrijke stap om een goede egale basis te creëren. Bovendien helpt schuren met de hechting van de daaropvolgende laklagen. Je kunt beginnen met een grove korrel, zoals P150, om daarna een fijnere korrel te gebruiken. Een schuurmachine kan dit proces aanzienlijk vergemakkelijken en versnellen. Wanneer je klaar bent met schuren heb je vast een hoop last van stof. Dit kun je verwijderen met een borstel.

Kies voor een goed primersysteem.

Om de verf goed te laten hechten en om de duurzaamheid te verlengen is een primer noodzakelijk. Kies je primer in het wit als je een lichte lakkleur hebt gekozen en kies een grijze primer als je in een donkere kleur gaat werken. Sikkens en Sigma primers kunnen zelfs speciaal voor jou in dezelfde kleur gemengd worden als de traplak! Hier gebruiken wij altijd de kleurenpasta’s van het merk zelf voor. Zo kun je gegarandeerd zijn van een prachtige intense kleur.

Breng de primer aan.

Breng de primer aan met een kwast op de randen en hoekjes. Voor de platte delen kun je goed een lakviltroller gebruiken van 5 á 10 cm. Zet de verf eerst horizontaal op om de verf te verdelen en strijk het daarna verticaal uit. Eindig altijd in de nerfrichting van het houtwerk. Zo krijg je een egaal resultaat.

Repareer beschadigingen in het hout.

Nu kun je bepalen of je eventuele beschadigingen hebt. Wanneer de primerlaag droog is kun je deze waarschijnlijk goed zien. Zitten er putten en butsen in je hout? Op kaal hout kun je kleine scheurtjes en gaatjes repareren met Alabastine Kneedbaar Hout. Op bestaande verflagen en ook op kaal hout kun je een plamuurmiddel gebruiken, zoals Polyfilla Pro W100 Houtplamuur Acryl. Wanneer dit droog is schuur je de plekken op de trap voorzichtig na en herhaal je deze stap als dat nodig is.

Kit de naden met een acrylaatkit.

Haal wederom het stof weg en maak de trap weer goed schoon. Op kaal hout kun je nu de naden kitten met een acrylaatkit, zoals Den Braven Acryl Anti Crack. Op bestaande verflagen hoef je dit alleen te doen wanneer de kitranden zijn beschadigd en je deze al hebt verwijderd.

Een traplak met een fijne anti-slip korrel.

Nu komt het leukste deel van je verfklus; het daadwerkelijk schilderen van je trap. Gebruik hiervoor een goede verf. Wij hebben zelfs meerdere opties, zoals Sigma S2U Nova Traplak, waar een antislip- effect in verwerkt zit! In deze lak zit een fijne korrel om voldoende stroefheid te bieden. De korrel is dermate klein dat het geen schade geeft aan kleding.

Hoe breng je de traplak aan?

Breng de lakverf op dezelfde manier aan als de primer; randen en hoekjes met een kwast en platte delen met een lakviltroller. Dus eerst horizontaal opzetten en verticaal uitstrijken. Eindig wederom in de richting van de houtnerf. Breng voor een optimale dekking minimaal twee lagen aan. Wanneer je tijdens het schilderen gebruik blijft maken van de trap is het handig om tijdens je schilderproces steeds een traptrede over te slaan. Verwijder de tape wanneer de lakverf nog nat is. Zo voorkom je eventuele beschadigingen aan de laklaag. Het duurt ongeveer 7 dagen voordat de laklaag volledig doorgehard is en op eindsterkte is. Wees gedurende die tijd extra voorzichtig en reinig de trap niet met water.

Heb je nog traplak over?

Je kwast kan je voor later gebruik tijdelijk bewaren in een Goudhaantje Brushkeeper Pro. Wanneer je helemaal gereed bent en het gereedschap niet meer wilt gebruik kun je dit laten indrogen en daarna weggooien. De lakverfproducten zijn op waterbasis, echter kunnen resten hiervan alsnog schadelijk zijn wanneer je deze wegspoelt door de gootsteen. Let daar bij het reinigen op. Wanneer je restproduct wilt weggooien kun je gebruik maken van een Chemisch Afval Verzamelpunt. Zo werk jij ook mee aan een beter milieu!

Welke traplak ga jij gebruiken?